"Eigenlijk doe je heel veel kleine dingen die er toe doen."
Arie, Tim en Ramon zetten zich graag in voor de gemeente Raalte
Alle drie zijn ze actief voor de gemeente Raalte: Arie van der Wilt, Tim Gootjes en Ramon Witteveen. De twee raadsleden en het steunfractielid verschillen in leeftijd en politieke kleur, maar zijn eensgezind over hun rol in de gemeentepolitiek. Arie (65), Tim (37) en Ramon (22) vinden het mooi dat ze van betekenis kunnen zijn voor zowel mensen als gemeente. Of, zoals Tim zegt: “Met mensen praten, mensen verder helpen; daarvan krijg ik veel energie.”
Je merkt in de gemeenteraad dat iedereen het beste wil voor Raalte
Ons gesprek vindt plaats vlakbij de raadszaal, de plek waar ze vaak te vinden zijn. Ontspannen, met over en weer veel herkenning, praten de drie wat hun beweegt om zich in te zetten voor de raad. Allereerst zijn we benieuwd hoe ieder van hen ooit die eerste stap heeft gezet richting gemeentepolitiek.
Arie: “Vanuit mijn baan werkte ik jarenlang bij allerlei gemeentes. In de jaren 80, in Egmond, kon ik goed met de wethouder overweg, zo hadden we dezelfde muzieksmaak. Hij suggereerde dat ik lid van de PvdA kon worden en dat ben ik altijd gebleven.
Sinds 1995 wonen we in Raalte. Daar kwam ik eerst in het bestuur van de PvdA, later werd ik voorzitter. Van mensen hoorde ik vaak dingen die in de samenleving speelden. Op mijn werk mopperde ik een keer over iets in Raalte. Een collega zei: ‘Je kunt wel klagen, maar wat heb je er zelf aan gedaan?’ Dus kwam ik op de kandidaatslijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Eigenlijk wilde ik het één periode doen. Dat werd wat langer…”
Tim: “Ik zat in een fase waarop werken bepalend werd voor mijn identiteit. Daarop bekroop me het gevoel: is dit alles? Een artikel over een cursus lokale politiek, georganiseerd door BurgerBelangen, trok mijn aandacht. In de zomer van 2021 bezocht ik diverse avonden waarbij onderwerpen passeerden als zorg, N35, politiek. Erg leuk en interessant, dus toen ik werd benaderd om lid te worden heb ik dat gedaan.
Bij de gemeentelijke verkiezingen kwam ik op plek tien van de kieslijst. BurgerBelangen won met zeven zetels, leverden twee wethouders en een kandidaat trok zich terug vanwege longcovid. Toen kreeg ik een telefoontje. Mijn eerste gedachten? Wow, waar ben ik aan begonnen! Als ik ja zeg, dan is er geen weg terug… Uiteindelijk vond, en vind, ik het eervol om te mogen doen. Ik werd raadslid door een samenloop van omstandigheden, maar het voelt als een voorrecht om meteen iets te kunnen en mogen betekenen voor Raalte.”
Ooit was een leraar boos omdat ik tijdens de les een politiek debat volgde
Wat motiveert hen om hun werkzaamheden in de Raalter gemeentepolitiek te doen?
Tim: “Ik krijg er, ondanks dat ik vaak de hort op ben, veel energie van om met mensen te praten. Je kunt heel veel niet oplossen, maar door alle ervaring die je opdoet, kun je mensen die je bellen of mailen wel verder helpen. Het is eervol om van betekenis te mogen zijn voor onze gemeente.”
Ramon: “In gesprek zijn met mensen, contact leggen, vind ik interessant. Onze fractievergaderingen doen we af en toe buiten het gemeentehuis, bij SV Raalte of Sporthal Heeten. Dan hoor je echt wat er speelt.”
Arie: “Je bent bezig met dingen die voor iedereen interessant zijn: bouwplannen, sport, cultuur, het winkelgebied van Raalte. Met elkaar zet je je in om niemand buiten de boot te laten vallen. Er wordt tegenwoordig goed geluisterd binnen de raad, je merkt dat iedereen het beste wil voor Raalte. Er zitten meer onderwerpen aan vast dan je in eerste instantie denkt.”
Ramon: “Precies, je doet meer dan de buren denken. Laatst bezochten we een varkenshouder die wilde uitbreiden en zijn buurman. Dan luister je naar hun vragen en zorgen. Na afloop voelden beide partijen zich echt gehoord.”
Tim: “Eigenlijk doe je heel veel kleine dingen die er toe doen. Het inzichtelijk maken voor bewoners van alle boodschappenkastjes bijvoorbeeld. Of de goede gesprekken die we hadden met de Taalschool en de Scouting. In hun gebouw worden deze lessen gegeven.”
Arie: “Grote onderwerpen zoals zonnepanelenparken en windmolens krijgen veel aandacht in de media, maar juist zoveel kleine dingen zijn van belang. Na de vorige bezuinigingsperiode dreigde de subsidie op jeugdsport komen te vervallen. Dat mocht niet gebeuren, zo vallen kinderen buiten de boot. De subsidie bleef behouden, dat is iets waar ik heel blij mee ben.”
Vrienden zijn soms verbaasd. Inspreken, kan dat zomaar? Ja dus!
Over de gratis cursus voor inwoners ‘Kennismaken met gemeentepolitiek’:
Ramon: “Echt niet perse bedoeld om zelf politiek actief te worden, maar wel dat je daarna snapt hoe het werkt.”
Arie: “Zo’n cursus is leuk. Daarmee begrijp je beter hoe, en ook waarom, dingen werken binnen de gemeente. Veel onderwerpen lijken vaak zo op grote afstand.”
Tim: “Vrienden zijn soms verbaasd. Inspreken, kan dat zomaar? Ja! Dit is een mooie manier om je kennis te verbreden. Als je een krantenartikel leest, denk je: wacht eens, misschien zit hier nog wat achter?”
Cursus 'Kennismaken met gemeentepolitiek'
- Heb je een goed idee? Leer hoe je invloed kunt hebben op beslissingen.
- Lid van een vereniging? Hoe goed samen te werken en bij wie kun je terecht?
- Graag politiek actief worden? Ontdek hoe je een rol kunt spelen.
Gratis cursus voor inwoners van de gemeente Raalte. Vier avonden: 21 januari, 28 januari, 4 februari en 13 februari.
- Leer over de taken van de gemeente
- Woon raadsvergadering bij
- Ga op speeddate met een raadslid
- Hoor verhalen uit de praktijk
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Geschreven door Karin de Graaff, zoals eerder verschenen in de Roalter Wind.