Franciscushof

Gemeenteraad keurt begroting goed

15 november 2024
Homepage

Nieuwe woningen, bestaanszekerheid van inwoners, verduurzamen van woningen, biodiversiteit en cultuur. Allemaal onderwerpen waarvoor geld is gereserveerd in de begroting die het college van burgemeester en wethouders voorlegde aan de gemeenteraad. Op 7 november besprak de gemeenteraad samen de plannen, de kosten en wat dit betekent voor de bankrekening van de gemeente. Een grote meerderheid stemde in met de begroting.

Plannen

Voor de gemeente is het belangrijk dat de dorpen en wijken een fijne plek blijven om te wonen, leven, werken en recreëren. Voor de komende jaren, maar zeker ook voor de volgende generaties. Zo gaat het college aan de slag met de bouw en verduurzaming van woningen, de noodzakelijke verbetering van de openbare ruimte en bestaanszekerheid voor alle inwoners.

Financieel gezond

Ondanks de lagere bijdrage vanuit het Rijk vanaf 2026 ziet het vooruitzicht op 2026-2028 er goed uit. De gemeente Raalte is financieel gezond, waardoor het weerbaar en wendbaar is. De gemeente kan risico’s opvangen en waar nodig inspelen op de actualiteit.

Woonlasten

Na twee jaar geen verhoging, wordt de OZB (onroerendezaakbelasting) in 2025 verhoogd met 7,5%. Dit is nodig om het huidige niveau van voorzieningen te behouden en te werken aan een toekomstbestendig Raalte. De riool- en afvalstoffenheffing blijft kostendekkend. Voor een gemiddeld huishouden stijgen de woonlasten van de gemeente Raalte in 2025 daarmee met 7%.

De gemeenteraad heeft de begroting voor 2025 en de meerjarenraming van 2026 – 2028 goedgekeurd. Nu deze plannen en verdeling van geld zijn vastgesteld gaat het college van burgemeester en wethouders aan de slag met de uitvoering.

Nieuwe woningen, bestaanszekerheid van inwoners, verduurzamen van woningen, biodiversiteit en cultuur. Allemaal onderwerpen waarvoor geld gereserveerd is in de begroting die het college van burgemeester en wethouders voorlegde aan de gemeenteraad. Op 7 november besprak de gemeenteraad samen de plannen, de kosten en wat dit betekent voor de bankrekening van de gemeente. Een grote meerderheid stemde in met de begroting.

OZB-verhoging

Twee jaar lang heeft de gemeente de OZB (onroerendezaakbelasting) niet verhoogd. Dit jaar stelde het college een verhoging van 7,5% voor. Niet alle partijen zijn het hiermee eens, waardoor het onderwerp OZB regelmatig terugkwam tijdens de raadsvergadering. Lokaal Belang en de VVD dienden beiden een voorstel in om de verhoging te beperken, maar die voorstellen kregen geen meerderheid. De verhoging van is 7,5% nu officieel vastgesteld. De partijen die voor deze verhoging zijn, vinden het nodig om zo de voorzieningen op peil te houden en doelen te bereiken. Zonder verhoging zou er bezuinigd moeten worden. Om in de toekomst eventuele verhogingen van de OZB te beperken stelde de VVD voor om de komende jaren een begroting op te stellen die beter past bij de daadwerkelijke uitgaven. Alle raadsleden zijn het eens met dit voorstel.

Woningnood

De gemeenteraad weet dat er een groot tekort aan woningen is. Tijdens de raadsvergadering werden daarom verschillende voorstellen gedaan om hier iets aan te doen. Zo stelde het CDA voor om regels te maken die het makkelijker maken om premantelzorgwoningen te plaatsen. Dit helpt onder andere om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. De raad was positief over dit voorstel en keurde het unaniem goed. Ook Lokaal Belang kwam met een voorstel om de kans op een woning voor inwoners te vergroten. De partij stelde voor om te onderzoeken of het mogelijk is om inwoners van de gemeente voorrang te geven op nieuwe woningen. Een grote meerderheid stemde voor dit voorstel.

Duurzaam wonen

In de begroting is ook geld vrijgemaakt voor het verduurzamen van woningen. De gemeenteraad vindt dit belangrijk en heeft hiervoor meerdere voorstellen aangenomen. Zo stelde BurgerBelangen voor om natuur-inclusief bouwen te stimuleren door meer aandacht te geven aan nieuwe manieren van bouwen. Dit voorstel kreeg genoeg steun in de raad. D66 stelde voor om de subsidie voor groene daken ook beschikbaar te maken voor kleinere daken, wat unaniem werd aangenomen. Ook het voorstel van de PvdA om te onderzoeken of Raalte kan aansluiten bij het Convenant Toekomstbestendig Bouwen werd door de gehele gemeenteraad gesteund. Kortom, er is veel aandacht voor het verduurzamen van bestaande en nieuwe woningen.

Spaarpaal

BurgerBelangen kwam met een idee om snelheidsovertredingen te verminderen door tijdelijk een ‘spaarpaal’ neer te zetten. Dit is een flitspaal waarbij mensen geld in een pot stoppen als ze zich aan de snelheid houden. Als iemand te hard rijdt, gaat er juist geld uit de pot. Het geld kan dan worden gebruikt voor iets goeds waar de buurt behoefte aan heeft, zoals bijvoorbeeld een speelplaats.

De gemeenteraad heeft de begroting voor 2025 en de meerjarenraming van 2026 – 2028 goedgekeurd. Nu deze plannen en verdeling van geld zijn vastgesteld gaat het college van burgemeester en wethouders aan de slag met de uitvoering. Op www.raalte.nl/vergaderingen-live zijn alle voorstellen en mede-indieners van de voorstellen te vinden.