Groeiteam helpt mensen naar werkgeluk

25 maart 2025
Homepage

“Een WW-uitkering?” André Booijink gruwelt al bij de gedachte. “Dat hoef ik niet.  Het is mooi dat de mogelijkheid bestaat, maar voor mij was het vooral belangrijk om werkritme op te bouwen.” Na een bedrijfsongeval liep de Raaltenaar hersenschade op waardoor zijn carrière in de bouw tot een abrupt einde kwam. Met dank aan het Groeiteam van de gemeente Raalte heeft hij inmiddels weer uitzicht op een toekomst vol werkgeluk. André en Thomas kunnen inmiddels op een andere manier naar hun toekomst kijken.

‘Mensen met andere kwaliteiten’. Dat is de prachtige omschrijving die Johan Hulzebos aan deze doelgroep geeft. Een groep mensen die vaak in algemene termen wordt neergezet als ‘de categorie met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De domeinmanager Beheer en Publiek, die kantoor houdt op de locatie gemeentewerf, heeft de schone taak om onder andere sturing te geven aan het fenomeen Groeiteam. Maar wat is dat nu eigenlijk? “Het gaat om mensen die aan de zijlijn staan. We willen ze een kans geven om weer mee te doen in de maatschappij. Waarbij de kwaliteiten dus voorop staan en niet de beperkingen.”

Hulzebos loopt lang genoeg mee om te beseffen waar de weg meestal eindigt: bij 'De Productie' of in het beheer en onderhoud van de gemeente. Daar is niets mis mee, maar in zijn ogen is het te gemakkelijk om dat meteen te zien als sluitstuk. Het kan namelijk juist een prachtige opstap zijn naar persoonlijke ontwikkeling en werkgeluk. "De doelgroep is vaak tot meer in staat dan alleen laaggeschoold werk", benadrukt hij. 

Het vuurtje brandt

Het begint volgens hem allemaal met een goed intakegesprek om een beeld te vormen van de achtergrond, de huidige situatie en het toekomstperspectief van een cliënt. Zo zag hij zelf Thomas Disselhorst rondstruinen op een banenmarkt. “Hij liep daar rond in een jasje van de gemeente Raalte en zocht dus ander werk. Dat intrigeerde mij, we kwamen in gesprek en ik hoorde dat hij aardwetenschappen had gestudeerd. Nou, dan moet het toch mogelijk zijn om hem van de buitendienst naar een baan op kantoor te krijgen.”

Laten we de cliënt, afkomstig uit Okkenbroek, zelf het woord geven. "Ik zit in het autisme spectrum waardoor ik sommige dingen niet goed meekrijg. Helaas kwam die diagnose pas laat, want het verklaart wel heel veel. Met mijn intelligentieniveau is namelijk niets mis", verwijst hij naar zijn universitaire studie. "Het is daarom fijn dat nu wordt gekeken naar andere mogelijkheden dan de schoffel, het werk dat ik inmiddels al weer vijf jaar doe. Het vuurtje in mij brandt volop om iets te kunnen oppakken dat dicht bij mijn studie en interesse ligt. Zoals het verhaal klimaatadaptatie en bodemgesteldheid", laat Disselhorst weten dat hij nog volop ambitie heeft. Al is hij tegelijkertijd ook realistisch: "Ik besef dat het een route is. Stap voor stap!". 

Succesverhalen 

We gaan nog even terug naar André Booijnk. Na zijn bedrijfsongeval was hij er wel klaar mee om thuis te zitten en reageerde op een vacature voor medewerker buitendienst. De baan ging naar iemand anders, maar de inhoud bleef hangen bij Sander Tijs, de uitvoerder Openbare Ruimte Beheer. De leidinggevende van het Groeiteam zag potentie in de man die gewoon graag wil werken. “We zijn begonnen met drie dagen in de week twee uur per dag. Elke keer kijken of hij het volhoudt en vooral ook op zoek naar de balans wat wel en niet goed gaat.” André bevestigt: “Ik wil graag meer, maar ik loop tegen mijn belastbaarheid aan.” 

Stopt hier dan het verhaal voor hem? Nee hoor! Ook met Booijink is gekeken naar zijn interesse en arbeidstoekomst. “Het blijkt dat hij graag op machines rijdt. En wat wil het geval? Een inhuurkracht, die verantwoordelijk is voor een route in het maaibeleid, keert niet terug en er is een plek vrijgekomen. André gaat het stap voor stap oppakken en als het allemaal naar wens verloopt, is hij straks verantwoordelijk voor het netjes houden van zijn eigen wijk”, geeft Tijs aan. “Mocht het niet lukken, is het geen teleurstelling hoor”, benadrukt Booijink. “Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.” 

Gelukkig is de begeleiding binnen het Groeiteam optimaal.  Zowel in de opstap naar het werk dat de mannen graag willen doen als in het omgaan met hun mentale bagage. “En dat zorgt er voor dat we meer succesverhalen noteren dan teleurstellingen”, is het slotakkoord voor Hulzebos.