Laat jouw stem horen: inspreken bij de gemeenteraad
In het gemeentehuis worden beslissingen genomen die jou als inwoner raken. Beslissingen waar jij wat van vindt. Daarom kun je op verschillende manieren jouw mening laten horen. Zo kun je spreken tijdens een voorbereidende vergadering van de gemeenteraad, ook wel een rond-de-tafelgesprek genoemd. Karen Holtmaat en Tom Haarmeijer spraken afgelopen jaar in en vertellen graag hoe dat werkt.
Als inwoner of vanuit een organisatie
Inspreken kan op persoonlijke titel of namens een organisatie of groep mensen. Zo nam Karen namens Stichting Raalte op Groen plaats in de raadszaal. De stichting zet zich in om Raalte groener te maken en is met de gemeente in gesprek over verschillende groene activiteiten. “Tijdens een gesprek werd ik erop gewezen dat het beleidsplan biodiversiteit op de agenda van de gemeenteraad stond. Uit mijn tijd als steunfractielid bij een politieke partij weet ik hoe de gemeente werkt en wat inspreken is.” Het onderwerp biodiversiteit is belangrijk voor de stichting, vertelt Karen: “De natuur staat niet op voor zichzelf. Ik wilde vooral aandacht vragen voor dit onderwerp en het signaal afgeven dat mensen biodiversiteit belangrijk vinden.”
Aanmelden als inspreker
Tom sprak namens de ROV in toen de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) op de agenda van de gemeenteraad stond. “De ROV was bij de voorbereiding betrokken. Vanuit de vereniging voor vastgoedeigenaren werd ik gevraagd om in te spreken. Ik wilde de gemeenteraad meegeven dat de ROV achter het plan van de BIZ staat.” Daarom besloot Tom tijdens het rond-de-tafelgesprek aan te schuiven: “Ik heb mij aangemeld bij de griffie en kreeg een mail terug. In samenwerking met een betrokken organisatie heb ik daarna mijn verhaal op papier gezet.”
Ervaring
Tom kijkt positief terug op het inspreken: “Ik heb het gevoel dat er naar mij werd geluisterd. Volgens mij was het verhaal duidelijk en de raadsleden enthousiast.” Ook Karen is tevreden: “Ik vond het leuk om te doen. Na mijn inbreng gingen de gemeenteraadsleden met elkaar in debat. Veel partijen waren het met ons eens, ook partijen waar ik het niet van had verwacht.” Vorig zijn zowel het beleidsplan biodiversiteit als de plannen voor de BIZ goedgekeurd door de gemeenteraad. Of de insprekers daar een bijdrage aan hebben geleverd? “Ik weet dat dingen, zoals werken aan biodiversiteit, langdurige processen zijn. Maar we hebben in ieder geval een signaal afgegeven,” vertelt Karen. Is inspreken een aanrader? Volgens Tom wel: “Jazeker. Als er een onderwerp is waar jij invloed op wil en kan hebben, dan is het een goede optie.”