Meedenken en contact
De gemeenteraad hoort graag van jou wat jij belangrijk vindt. Daarom kan je op verschillende manieren meedenken. Bijvoorbeeld door een email te sturen naar de gemeenteraad, in te spreken bij een vergadering of raadsleden persoonlijk te benaderen.
Heb je vragen of ben je benieuwd welke manier het beste bij jou past? De griffie helpt je graag verder.
Hoe kan ik meedenken?
Brief of email sturen
Je kunt de gemeenteraad mailen via griffie@raalte.nl of schrijven wanneer je iets onder de aandacht wilt brengen.
Een brief aan de gemeenteraad stuur je naar:
De raad van de gemeente Raalte
Postbus 140
8100 AC Raalte
Schrijf je een brief of email aan de gemeenteraad dan is het goed om te realiseren dat deze openbaar gemaakt kunnen worden. Brieven en emails worden, voordat ze op de website worden geplaatst, anoniem gemaakt. De brieven en emails liggen ook in zijn geheel (dus met naam en contactgegevens) ter inzage in het gemeentehuis.
Inspreken
Een rond-de-tafelgesprek is dé gelegenheid om raadsleden jouw mening te geven over een onderwerp. Dit noemen we ook wel inspreken. Je vertelt wat jij van een onderwerp vindt en raadsleden krijgen de gelegenheid om vragen te stellen over je verhaal. Als je met een groep inwoners aanwezig bent, dan kan één vertegenwoordiger per groep het woord voeren.
Waarover kun je inspreken?
- Over onderwerpen die op de agenda staan en waarover de raad een besluit moet nemen.
In maximaal 5 minuten vertel je wat jij van het onderwerp vindt. Daarna krijgen de raadsleden de gelegenheid om jou vragen te stellen over je verhaal. In de vergaderkalender kun je vinden welke onderwerpen de komende tijd op de agenda staan. - Over onderwerpen waarover de raad wordt geïnformeerd.
Soms vraagt het college niet om een besluit over een onderwerp, maar willen ze de gemeenteraad informeren en eventueel weten hoe zij er over denken. Er wordt dan eerst informatie verstrekt over het onderwerp. De raadsleden krijgen de gelegenheid vragen te stellen. Daarna kun jij als inspreker jouw reactie geven. Je krijgt van de voorzitter het woord om in maximaal 5 minuten jouw mening te vertellen. Vervolgens kunnen de raadsleden jou hierover vragen stellen. In de vergaderkalender kun je vinden welke onderwerpen de komende tijd op de agenda staan. - Over onderwerpen die niet op de agenda staan die je graag onder de aandacht wilt brengen.
Je krijgt van de voorzitter het woord voor een korte introductie, eventueel ondersteund door een presentatie, totaal maximaal 5 minuten. Vervolgens kunnen raadsleden vragen stellen. De voorzitter geeft aan wat het vervolg is van het onderwerp dat je naar voren hebt gebracht.
Aanmelden
Op de dag van de rond-de-tafelgesprekken kun je tot 12.00 uur aan de griffie doorgeven over welk onderwerp je wilt inspreken. Als je je op tijd aanmeldt, kan de griffie samen met jou het inspreken voorbereiden. De griffier neemt de vergadering met je door, laat je weten hoe laat je ongeveer aan de beurt bent en hoe het inspreken verloopt.
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden of neem contact op met de griffie.
Petitie
Er zijn allerlei onderwerpen die je wellicht graag in de gemeente zou zien of misschien juist plannen waarvan jij vindt dat ze niet door zouden moeten gaan. Een petitie is een verzoek van een groep mensen aan de gemeente. Je kunt, als inwoner van gemeente Raalte, online een petitie organiseren. Dat wordt ook wel een e-petitie genoemd.
Spelregels
Wil je de gemeente een e-petitie aanbieden? Houd er dan rekening mee dat we de volgende zaken niet in behandeling nemen:
- Petities over zaken waar de gemeente niet bevoegd is;
- Petities van een commerciële of politieke organisatie en/of petities die een commercieel of partijpolitiek doel dienen;
- Een onderwerp dat 'onkies' of beledigend is;
- Een onderwerp dat verwikkeld is in een gerechtelijke of gemeentelijke procedure;
- Een onderwerp dat een klacht of bezwaarprocedure inhoudt.
Meer informatie
Bekijk voor meer informatie en nuttige tips het handboekvan het online e-petitieloket.
Vervolg
De behandeling van de petitie kan per onderwerp verschillend zijn. Sommige onderwerpen zijn zaak van het college en bij andere onderwerpen is de raad bevoegd. De petitie kan uiteindelijk op de agenda van de raad worden geplaatst, maar ook door het college van B&W worden behandeld. Je krijgt als indiener uiteraard altijd bericht over het vervolg.
Gehighlighte tekst: Start een petitie
Contact opnemen met raadslid
Als inwoner kun je altijd contact opnemen met een raadslid door een email te sturen. De contactgegevens van de raadsleden zijn hier te vinden. Klik op het raadslid om de contactgegevens te bekijken.
Burgerinitiatief
Heb je een goed plan om de gemeente meer leefbaar of aantrekkelijker te maken? Start dan een burgerinitiatief. Via het burgerinitiatief kun je als inwoner van de gemeente Raalte een nieuw onderwerp, een globaal idee of een meer uitgewerkt voorstel op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.
Bekijk ook eens het inwonersinitiatief. Hier zitten minder voorwaarden aan verbonden, wellicht past dit goed bij jouw plan.
Voorwaarden
- De aanvrager moet minimaal 16 jaar oud zijn
- Het onderwerp moet worden voorzien van een toelichting en de namen, adressen, geboortedata en handtekeningen van tenminste 100 inwoners die het initiatief ondersteunen.
- Bij een burgerinitiatief mag het niet gaan over onderwerpen die niet behoren tot de bevoegdheid van de raad, onderwerpen die betrekking hebben op privébelangen, klachten of bezwaarprocedures of onderwerpen waarover de raad in de afgelopen 12 maanden al een besluit heeft genomen.
Stappenplan
- Bedenk goed over welk onderwerp je een burgerinitiatief wilt starten en vraag bij de griffie na of het onderwerp behandeld kan worden. Soms is een onderwerp al besproken in de gemeenteraad en is er al een besluit genomen. Of mag de gemeenteraad niet beslissen over een onderwerp.
- Bedenk vervolgens goed wat het doel is van het plan, welke activiteiten er nodig zijn en wat de (ingeschatte) kosten zijn. Vervolgens ga je op zoek naar de vereiste 100 handtekeningen, maar dat mag voor een goed plan natuurlijk geen probleem zijn!
- Het formulier met handtekeningen kun je naar de griffie sturen. Wanneer het voorstel aan de voorwaarden voldoet, wordt deze ingepland voor een rond-de-tafelgesprek.
- In de vergadering krijg je de gelegenheid het burgerinitiatief toe te lichten. Het college kan op dat moment ook haar mening over het initiatief kenbaar maken. Als alles voor de gemeenteraad duidelijk is, komt het initiatief op de agenda van de raadsvergadering. Dat is een spannend moment, want daar beslist de gemeenteraad hoe het verder gaat met het initiatief.