Windenergie in de gemeente Raalte

De gemeente Raalte wil verduurzamen. Daar hoort het opwekken van duurzame energie bij. De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor het grootschalig opwekken van windenergie. Als gemeente vinden we het belangrijk om hier nauw bij betrokken te zijn.

In 2024 maakte de provincie het mogelijk om afspraken te maken over de locatie van mogelijke initiatieven. Het college van burgemeester en wethouders wees een gebied ten westen van landgoed Schoonheten aan. De gemeenteraad heeft dit voorstel afgewezen. In gemeente Raalte zijn geen gebieden aanwezen of uitgesloten van initiatieven.

De provincie besluit of windmolens geplaatst kunnen worden op basis van regels, bijvoorbeeld over de afstand tot woningen. De gemeente kan extra regels meegeven. De gemeenteraad heeft in december 2024 het windbeleid goedgekeurd.

Initiatiefnemers konden zich tot halverwege februari 2025 melden bij de provincie voor een initiatief in de gemeente Raalte. De provincie Overijssel heeft bekend gemaakt dat er geen initiatieven zijn gemeld. Op dit moment starten geen projecten voor grote windmolens. De provincie bekijkt of er voldoende duurzame energie wordt opgewekt en bepaalt of meer duurzame energiebronnen nodig zijn. We wachten de verdere stappen van de provincie af.

Gehighlighte tekst: Kijk voor meer informatie over windenergie op: www.overijssel.nl/onderwerpen/water-en-klimaat/windenergieexterne-link-icoon

Windenergie: hoe zat het ook al weer?

Windenergie: hoe zat het ook al weer? - uitgeschreven tekst

2020/2021 – Richtlijnen voor windenergie

Eind 2020 start een proces waarbij we samen met inwoners bekijken aan welke richtlijnen een initiatiefnemer, van een project met windmolens, moet voldoen. Dit proces is in de zomer van 2021 gepauzeerd, onder andere vanwege landelijke onderzoeken en uitspraken.

2023/2024 – Voorstel mogelijke locatie

In de eerste helft van 2023 geeft de gemeenteraad aan meer regie te willen hebben. Het college van burgemeester en wethouders stelt in 2024 voor om afspraken te maken met de provincie over de locatie van mogelijke initiatieven. Een gebied ten westen van landgoed Schoonheten werd aangewezen. De gemeenteraad wijst dit voorstel af.

Eind 2024 – Extra regels voor windmolens

De provincie besluit of windmolens geplaatst kunnen worden op basis van regels, bijvoorbeeld over de afstand tot woningen. De gemeente kan extra regels meegeven. Met behulp van inwoners is er gewerkt aan een voorstel. De gemeenteraad heeft in december het windbeleid goedgekeurd. 

Begin 2025 – Voorlopig geen grote windmolens in Raalte

De periode waarin initiatiefnemers zich kunnen melden bij de provincie voor initiatieven in gemeente Raalte sluit halverwege februari. De provincie Overijssel maakt bekend dat er geen initiatieven zijn gemeld. Op dit moment starten geen projecten voor grote windmolens. De provincie bekijkt of er voldoende duurzame energie wordt opgewekt en bepaalt of meer duurzame energiebronnen nodig zijn. We wachten de verdere stappen van de provincie af.

Antwoorden op veel gestelde vragen

Waarom maximaal 4 windmolens?

Het beleid van de provincie is dat de hoeveelheid energie die maximaal opgewekt mag worden in GWh voor dit gebied 80 GWh is. Dat staat gelijk aan 4 windmolens die ieder 20 GWh opwekken.

Waarom wil de gemeente extra regels opstellen over windenergie?

Als een initiatiefnemer een project met grote windmolens wil starten in de gemeente Raalte, dan neemt de provincie hier een besluit over. Dit besluit nemen zij op basis van bestaande regels over bijvoorbeeld de afstand tot woningen. De gemeente kan extra regels meegeven. Gemeente Raalte wil graag de kansen en zorgen van inwoners meenemen bij het bepalen van deze extra regels.

Hoe lang duurt het van aanvraag tot realisatie van een windmolen?

Als er een initiatief komt voor een windproject, duurt het zeker nog 8 tot 10 jaar voordat de windmolens er daadwerkelijk staan. Het proces bestaat uit verschillende fases.

De eerste fase is de initiatief-fase, waarin initiatiefnemers zich voor een windproject kunnen melden. Deze fase duurt ongeveer 2 jaar. Daarna volgen:

  • Planfase (+/- 2 jaar)
  • Politieke besluitvorming en procedures (+/- 2 jaar)
  • Financiering, contractering en productie (+/- 2 jaar)
  • De bouw (+/- 1 jaar) 

Bron: Windwijzer van Nieuwe-Energie-Overijsselexterne-link-icoon

Hoe zit het met de gezondheidseffecten van windmolens?

In 2020 heeft het RIVM onderzoek gedaan naar wat bekend is over de gezondheidseffecten van windturbines. Op hun website lees je hier meer over.externe-link-icoon

Wil je op de hoogte blijven over het onderwerp Windenergie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op via info@raalte.nl of 0572 34 77 99.