Strooiroutes

De gemeente probeert onder winterse omstandigheden de wegen die zijn opgenomen in de strooiroutes zo goed mogelijk begaanbaar te houden.

Soms is het niet mogelijk om gladheid te voorkomen. Pas dus bij winterse omstandigheden je gedrag in het verkeer aan of stel je reis zo mogelijk uit.

Hieronder lees je wat je van de gemeente kan verwachten.

Strooiroutes

Op de strooiroutes wordt gladheid bestreden door het aanbrengen van strooizout.

Dit is een redelijk effectieve manier voor gladheidbestrijding als er voldoende verkeer over de gestrooide weg rijdt. In woonstraten is dit niet het geval en daarom wordt er in woonwijken niet gestrooid.

De gemeente heeft de strooiroutes bepaald zodat die ervoor zorgen dat de meeste gebouwen binnen een redelijke afstand te bereiken zijn vanaf een gestrooide route. Binnen de bebouwde kom is dit binnen 500 meter om op een gestrooide route komen, buiten de bebouwde kom is dit 3 km.

Op onze kaartexterne-link-icoon vind je de strooiroutes.

Hoe strooit de gemeente?

De gemeente probeert preventief te strooien. Preventief strooien is strooien vóór de aangekondigde weersverslechteringen zich gaan voordoen. Vaak kan preventief strooien als maatregel volstaan. Voor preventief strooien is minder zout nodig dan voor curatief strooien (strooien als het al glad is)

De gemeente strooit met natzout (zout met pekelwater).

Wanneer strooit de gemeente?

De gemeente begint met preventief strooien in overleg met de provincie Overijssel.

We hebben geen eigen gladheidwaarschuwingssysteem en werken hiervoor samen met de provincie Overijssel, die wel sensoren in het wegdek heeft.  Als de provincie (op basis van het meldsysteem en weerberichten) aangeeft binnen onze gemeente preventief te gaan strooien, sluiten wij daar bij aan.

We zetten hiervoor onze eigen strooiwagens in.

Wat doet de gemeente als het gesneeuwd heeft?

Heeft het veel gesneeuwd? Dan maken we eerst de hoofdroutes en vervolgens busroutes, hoofdfietsroutes en (wijk) ontsluitingswegen begaanbaar. Pas daarna gaan de sneeuwschuivers naar secundaire routes zoals bedrijventerreinen, centrumgebieden en buitenwegen. Door de bestaande weginrichting is het niet mogelijk om alle wegen paden over volledig begaanbaar te krijgen. (Bijvoorbeeld door smalle doorgangen of hoge randen).

Hoe werkt het strooien?

De strooiwagens van de gemeente zijn uitgerust met een strooisysteem dat ervoor zorgt dat de strooier op het juiste moment aan en uit gaat, met de juiste breedte en met een vooraf ingestelde hoeveelheid zout strooit. De chauffeur hoeft met dit systeem minder handelingen in de cabine te doen en kan zijn aandacht bij het verkeer houden. Daarnaast kan hierdoor efficiënt worden gestrooid. De strooiwagens worden bestuurd door personeel van de gemeente Raalte.

Gladheidsbestrijding - zo doen we dat in de gemeente Raalte!

Door het tonen van de video accepteer je de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Youtube.

 

In deze video leggen we uit hoe we gladheidsbestrijding aanpakken in de gemeente Raalte