Wat kan ik zelf doen
Ook thuis kun je een steentje bijdragen aan een groene leefomgeving. Kleine aanpassingen maken al een groot verschil.
Meer groen in de tuin
- Vervang tegels in uw tuin door planten, bomen, bloemen en gras. Groen in de tuin biedt voedsel en een veilige schuilplaats aan vogels, insecten en andere dieren. Ook zorgt meer groen ervoor dat regenwater beter kan wegstromen. Zo voorkomen we wateroverlast!
Plaats een bijenhotel
- Help de bijen een handje door inheemse bloemen te zaaien of een insectenhotel te plaatsen. Wilde Marjolein, duifkruid, beemdkroon, blauwe knoop en de wilde kamperfoelie zijn voorbeelden van inheemse bloemen. Bijen zorgen ervoor dat de planten in onze tuinen en moestuinen vruchten dragen. Ze zijn voor dus heel belangrijk voor de biodiversiteit en ons voedsel. Meer weten? Ga naar www.denederlandsebijen.nl of www.plantenvanhier.nl.
Leg een moestuin aan
- Leg samen of met uw buren een eigen stukje moestuin aan en verbouw uw eigen voedsel. Daarnaast biedt een moestuin een fijne leefomgeving voor veel dieren en insecten. Meer weten? Ga naar website van de IVN.
Maai minder vaak het gras
Minder maaien, betekent meer vlinders. Heb je ruimte om het huis over? Of een strook rondom een agrarische percelen die je regelmatig maait? Bij vlindervriendelijk maaien zijn namelijk twee dingen van groot belang: het tijdstip en de wijze van maaien. Daardoor kunnen vlinders, bijen en veel andere dieren overleven. Laat bijvoorbeeld bij het maaien 10 of 20% van het gras staan en wissel dat per maaibeurt. Ook hoger maaien zorgt voor voedsel en dekking. Eitjes, rupsen en poppen worden dan niet vernietigd of afgevoerd. Bekijk tips over vlindervriendelijk maaibeheer op de website van de vlinderstichting.
Geef dieren een onderdak
Met een klein beetje inspanning zijn er veel dieren die je kunt helpen.
- De vleermuis is een beschermde diersoort. In Raalte zijn veel en ook bijzondere vleermuissoorten. De meest voorkomende vleermuis in de gemeente Raalte is de ‘gewone dwergvleermuis’. U kunt vleermuizen helpen door ze een goede verblijfplaats aan te bieden. Vleermuizen eten insecten en met name muggen. Eén vleermuis eet per dag meer dan duizend muggen. Overdag slapen ze veel en zitten ze onder de pannen, boeidelen en in de spouw. De gewone dwergvleermuis maakt geen geluid. Kijk voor meer informatie over website van de Vleermuiswerkgroep Nederland.
- Bovenstaande vogels maken dankbaar gebruik van de nestkasten die worden opgehangen in de gemeente Raalte. Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Niet alleen om in te nestelen, ze gebruiken de kasten ook om in te slapen. Een nestkast kun je ook zelf bouwen. Je kunt mussendakpannen gebruiken op de woning, dit zijn speciale dakpannen die ruimte bieden aan huismussen en andere vogels om onder de daken te broeden. Ook kun je nestkasten voor vogels op hangen. Meer tips zijn te vinden op www.biodiversiteit.nl
Vlinders hebben een beetje hulp nodig om zichtbaar te zijn. Met de juiste tips is er een grote kans dat ze zich ook in de tuin of op het balkon laten zien. Zorg bijvoorbeeld voor beschutte plekjes in de tuin door (uitgebloeide) planten in de winter te laten liggen of een inheemse heg te planten (meidoorn, wilde appel, Spaanse aak, vuilboom wilde liguster of kardinaalsmuts). Ook planten zoals lavendel, rozemarijn, kattenkruid en tijm trekken vlinders aan.
Wist je dat brandnetels als bescherming dienen voor verschillende vlindersoorten? Het is een ‘waardplant’. Laat je dus een aantal brandnetels staan achter andere beplanting. Zo kunnen ze buiten het zicht toch bescherming bieden.
Tip: Vlinderfotograaf Emilio Metting heeft een overzicht gemaakt van alle vlinders die hij heeft waargenomen in Raalte en Heino.