Werken en inburgeren in Mariënheem: win-win voor Osama en Ingeborg
Werken en inburgeren in Mariënheem: win-win voor Osama en Ingeborg
Osama Al Moghrabi is in 1973 geboren in Syrië. Vijftig jaar later verhuist hij met zijn gezin naar Raalte. Osama is getrouwd. Zijn vrouw is docent Engels bij Deltion en samen hebben ze drie kinderen. Osama heeft als eerste de meest intensieve variant van de inburgeringscursus afgerond. Dit heeft hij ook nog eens opvallend snel voor elkaar gekregen, mede door zijn werkervaringsplek bij Ingeborg Klooster Dressage, een hoogstaand paardenbedrijf in Mariënheem. Op 27 januari ontving hij van wethouder Gerria Toeter zijn inburgeringsdiploma tijdens een feestelijk moment op zijn werkplek. Hoe is het hem gelukt? En welke rol heeft Ingeborg hierin gehad? We vroegen het ze.
Het begon allemaal in juni 2024. Er kwam een plek vrij binnen het bedrijf van Ingeborg. Ze zocht iemand die kon helpen met onderhoudsklussen in en om het paardenbedrijf. Bij het Werkgeversservicepunt van de gemeente Raalte hoorde ze “Wij kennen nog wel iemand die wel eens bij jullie kan passen". Ook Osama dacht bij het horen over deze plek; dát wil ik doen. Ook al was het lastig om met elkaar te communiceren, de klik was er.
“We zijn toen gestart met een proefperiode en roeiden met de riemen die we hadden", vertelt Ingeborg. “Natuurlijk moest Osama zijn plekje vinden in het bedrijf. Hij kende de mensen en de werkwijze niet en sprak nog niet veel Nederlands. Het was daardoor soms letterlijk handen-en-voeten-werk. Maar met behulp van een vertaalapp op de telefoon en ook door de goede klik tussen mijn zakenpartner Nico en Osama, ging het goed". Al snel kwamen Osama's kwaliteiten aan het licht: netjes en secuur werken, klussen en repareren en vooral in schilderwerk bleek Osama een ster. “Precies wat we nodig hadden”, aldus Ingeborg.
Bij het leren van de Nederlandse taal kreeg Osama hulp van een Taalmaatje. Dit is een vrijwilliger vanuit het Vrijwilligerspunt Raalte. Het doorpakken met werken en leren tegelijk heeft ervoor gezorgd dat Osama zo snel zijn inburgeringsdiploma in ontvangst kon nemen. “De meeste mensen die in eenzelfde soort situatie zitten als ik, kiezen er vaak voor om eerst de taal te leren of naar school te gaan voordat ze beginnen met werken. Dat heb ik bewust anders gedaan. Ik wilde direct aan de slag met inburgeren en werken, ook zodat ik mij nuttig voelde. De Z-route bood deze kans en die heb ik gegrepen. Dit zorgde ook voor meer rust en balans in huis, omdat mijn vrouw ook werkt. Dat vonden we allemaal erg prettig. Ik had het inburgeren niet zo snel voor elkaar kunnen krijgen zonder het team dat mij op weg geholpen heeft. Hiervoor ben ik erg dankbaar", vertelt Osama.
We sluiten het gesprek af met de vraag aan Ingeborg: wat wil je andere werkgevers meegeven? “Stel jezelf en je bedrijf ervoor open, probeer het gewoon. Natuurlijk klikt niet iedereen met elkaar en daarom is het ook fijn dat je eerst een proefperiode met elkaar afspreekt. Als iemand op zijn plek zit, dan gaat alles vanzelf makkelijker, ook de communicatie. Wij hebben met Osama echt een hele fijne medewerker erbij gekregen, die nu een contract heeft van 20 uur in de week. Stel dat Osama op den duur een ander pad kiest, dan staan we zeker weer open om via het Werkgeversservicepunt van de gemeente Raalte een plek aan iemand te bieden en deze persoon verder te helpen".
Biedt ook een werkervaringsplek
Wil jij ook een werkervaringsplek bieden of weten wat er mogelijk is voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt van de gemeente Raalte via werkgeverspunt@raalte.nl. Of kijk op raalte.nl/werkgeversservicepunt.
Ingeborg maakt gebruik van de zogenaamde SOWIS-subsidie. Deze subsidie is voor werkgevers om extra (taal)ondersteuning te kunnen aanbieden aan statushouders. Ook dit jaar kunnen werkgevers deze subsidie aanvragen. Vanuit het WSP wordt ondersteuning aangeboden bij het aanvragen van deze subsidie.